zondag 2 september 2012

Zonnepanelen !

Eindelijk was het zover, afgelopen donderdag werden 6 zonnepanelen op mijn dak geplaatst ! In juli de subsidie aangevraagd en die stond half augustus op mijn rekening (15% van de materiaalkosten). Dus donderdag konden ze aan de slag. Er kwamen er 4 op het schuine dag en 2 op het platte dak. Omdat de hoek van de panelen niet hetzelfde is op het schuine en platte dak, werken we met 6 micro omvormers (ipv 1 grote, want anders zou je verlies in de opbrengst krijgen). Een slimme zet van Durasense uit 's-Gravenzande ook te vinden onder Westland Zonnepalen, waar ik de panelen gekocht heb. Het leuke hiervan is dat je op je computer precies kan zien hoeveel welk paneel heeft opgeleverd. De mannen waren om 15.00 uur aanwezig en met 4 man sterk gingen ze aan de slag (2 voor de electra en 2 om de panelen te plaatsen).
Natuurlijk had ik weer een raar dakje (had niet anders verwacht) dus er was heel wat gezucht om de panelen toch zo recht mogelijk op het dak te krijgen. Het dak was namelijk niet geheel gelijk, de dakpannen waren niet allemaal even dik en bovendien heel oud, dus de 'gewone' oplossing qua plaatsen werkte niet. Maar ze kregen het gelukkig wel voor elkaar. Die op het platte dak waren uiteraard geen probleem ;) Om 18.00 uur kregen ze ook nog eens wat hoosbuien over zich heen, maar het moest en zou af komen... Rond 19.00 uur waren Laurens (van Durasense zelf) en zijn collega ook nog langs om mee te helpen. Om 20.00 uur konden de jongens eindelijk naar huis! Laurens bleef nog iets langer om ook op de computer e.e.a. te installeren. Het enige nadeel is nu dat de enphase (die speciaal gemaakt is om het op 2 cijfers achter de komma nauwkeurig weer te geven wat de panelen opleveren) meer aangeeft dan de energiemeter. Staat de energiemeter op 4 kwh, de enphase op 5,11; de meter op 5, de enphase op 6,29; de meter op 6, de enphase op 7,72; de meter op 7, de enphase op 8,77; de meter op 8, de enphase op 10; de meter op 9, de enphase op 11,7 kwh. Dat is nogal een fors verschil (meer dan 20%) dus daar ben ik niet zo blij mee. Eens zien of dat nog opgelost kan worden.
 

1 opmerking:

  1. Welkom in de wereld van 'zonnestroomproducent'. Ben benieuwd naar de opbrengsten.
    Wij hebben sinds januari 2.160 Wp en inmiddels ruim 1.440 kWh geproduceerd. Op het eind van het jaar moet de meter op 0 staan.

    BeantwoordenVerwijderen