zondag 5 augustus 2012

Dagje Delft

De hele warme dinsdag een tijdje terug, hadden we een gezellig uitje naar Delft gepland. Via het boekje van de Spoordeelweken hadden we 2x een bon voor de 2e gratis. Te beginnen met een gezellig bootttochtje door Delft. We wonen er zo dichtbij, maar we hadden nog nooit een tochtje gemaakt, terwijl ik al vaker gehoord had, dat het erg leuk was. Moesten we alleen ons treinkaartje laten zien, toen we kaartjes gingen halen (da's best lastig als je op de fiets bent). Gelukkig had mijn moeder haar abonnement kaart bij zich, dus dat was voldoende. 
De tocht duurde een kleine 3 kwartier en voer langs veel mooie bruggen, kerken en heel veel mooie huisjes, oude kloosters, een oud ziekenhuis en nog veel meer. Heel leuk om een keer te zien. Vanaf het water was ook goed de scheve toren van de oude kerk te zien. Deze heeft zelfs wat leuke optische effecten om hem rechter te doen lijken (overigens niet echt gelukt, haha). B.v. dat niet alle 4 de torentjes even lang zijn.
Nadat we lichtelijk verknetterd waren van de hitte in de boot, zijn we naar de Nieuwe kerk gegaan. Daar was het natuurlijk heeeeeeeeeeeeeeeelijk koel binnen ;) Even bijkomen dus. In de kerk waren o.a. veel borden met informatie over onstaan van ons Koningshuis. Heel interessant om allemaal te lezen. Zelf vond ik de grote oude bijbels ook heel mooi om te zien. Enorm dikke boekwerken met kleine sierlijke letters. Wat zal dat een tijd geduurd hebben voordat die compleet waren ;)
Ook hing er de stamboom van het Koningshuis. Die was ook grappig om te zien (met name dat sommige best veel vrouwen hebben gehad). De kerk had natuurlijk ook een aantal bijzondere graven. Uiteraard ook de grafkelder van het Koninklijk Huis en het praalgraf van Willem van Oranje. Maar b.v. ook de 'huisvrou van Bartolomees Vander Swaen' ;) Je loopt in de kerk over de diverse grafstenen, dus je bent contant naar beneden aan het kijken wie er allemaal liggen.
Toen we weer een beetje afgekoeld waren gingen we naar hotel Hampshire Inn voor een gezellige high tea. Ook daar hadden we weer de 2e gratis, dus veel geld waren we niet kwijt die dag ;) We hadden een mooi plekje buiten in de schaduw gekregen en de high tea zag er echt superlekker uit. Er waren 3 soorten sandwiches op heerlijk zelfgemaakt bruin brood. We hadden natuurde de scones. Verder een mini saucijcenbroodje en een stukje spinazietaart en voor het zoete gedeelde een brownie, een stukje boterkoek, een heerlijke muffin en natuurlijk een bonbonnetje ! Ook mochten de diverse soorten thee niet ontbreken en we kregen ook nog een welkomsdrankje. Al met al heerlijk gegeten en het was precies genoeg (niet dat je daarna nog steeds trek hebt, maar ook niet dat met een te volle buik de stad nog in moet). Omdat we een kaartje hadden gekocht ovor de Nieuwe Kerk, mochten we ook een kijkje nemen in de Oude Kerk. Ook daar liggen weer een aantal beroemde mensen begraven, zoals Piet Hein en Maarten Tromp, maar ook Johannes Vermeer en Antonie van Leeuwenhoek. Omdat er vóór de bestaande kerk eigenlijk geen ruimte was om de toren te bouwen, heeft men waarschijnlijk het water van de Oude Delft op die plaats omgelegd om ruimte te creëren. De toren is vervolgens half op een zandrug en half op de gedempte gracht gebouwd. Door inklinking van de grond ter plaatse van de gedempte gracht begon de toren al tijdens de bouw scheef te zakken. In de toren is ook een knik te zien; doordat de toren al tijdens de bouw scheef stond, heeft men recht verder gebouwd op een scheve basis. Al met al een gezellig dagje uit ! En we konden gewoon weer op de fiets lekker naar huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten