zondag 9 november 2014

Berlijn!

Begin oktober werd deel 2 van mijn 'medewerkers van het jaar vakantiecheque' geincasseerd; een busreisje naar Berlijn. Behalve met de bus naar EK en WK schaatsen, had ik nog niet eerder een busreis gemaakt. We kozen voor Bolderman. We moesten om half 6 in Vlaardingen zijn om op te stappen en gelukkig hadden we ons niet verslapen. Via een aantal andere opstapplaatsen, kwamen we aan op het overstappunt. Er gingen totaal 4 bussen naar Berlijn (en nog een aantal andere bussen naar Praag, Londen en Parijs). We hadden een geweldig gezellige busschauffeur (Rob) die onderweg ook nog veel vertelde over de omgeving en een flinke dosis humor bezat. Wel zo gezellig ;)
Rond een uur of 6 kwamen we aan in ons hotel (vd Valk), een mooi hotel wat prima is als je met de auto of met een busreis naar Berlijn wilt. Het lag wel te ver van Berlijn af als je met het openbaar vervoer zou komen. Maar gelukkig konden wij 's-ochtends gewoon in de bus stappen en werden we naar Berlijn gebracht. We hadden ook 3 diners bij onze boeking en de eerste dag viel helaas erg tegen; een te zoute championnensoep, zuurkool met vlees en 3 aardappeltjes en een miniscuul schaaltje vla met 3 vruchtjes... Maarja, je was blij dat je na een dag rijden in het hotel was, dus op de kamer nog even gekeken wat er allemaal te doen was. Die vrijdag was het de dag van de arbeid, dus waren de winkels niet open. We hadden nog een extra boottochtje en avondtour bijgeboekt, zodat we de dag wel zouden doorkomen.
 Als eerste 's-ochtends een heeeeeeeeeeeeerlijk uitgebreid ontbijt! Dat was wel wat anders vergeleken met het diner van de dag er voor. Erg lekker, veel keuze. Toen de bus in naar Berlijn en onderweg de Nederlandse gids oppikken. Doordat het dag van de arbeid was, was het heerlijk rustig en konden we overal makkelijk doorrijden. Veel gezien en een paar stops gemaakt (o.a. bij een park, checkpoint Charlie en het Holocaust momument). Daarna gingen we richting de boot, waar we ook konden lunchen. Die duurde een kleine 2 uur en ook daar kwamen we langs een hoop belangrijke gebouwen en momumenten in de stad. Al met al erg leuk om te zien. Na de boottocht hadden we even wat vrije tijd. Dat was ook wel lekker. Ondanks dat de meeste winkels dicht waren, waren er toch aardig wat toeristische winkels wel open. Natuurlijk zijn we ook in de winkel van het ampelmannetje geweest en meteen een t-shirt gescoord. 's-Avonds zijn we naar een restaurantje gegaan wat gespecialiseerd was in veel eten snel klaar maken voor 'busreizigers'. LOL. Totaal 3 bussen kregen binnen no time te eten EN het was nog een keuze menu ook (3 voorgerechten, 5 hoofdgerechten, 3 nagerechten). Lekker en prima geregeld. Een stuk beter dan in het hotel.
Na het eten hadden we nog een avontoer. Uiteindelijk kwamen we wel langs veel dezelfde gebouwen als die we in de ochtend en middag al gezien hadden, maar er was toch nog nog wat nieuws. Niet alle gebouwen waren goed verlicht, maar die gebouwen/monumenten die dat wel waren, waren ook bijzonder mooi. Aan het eind van de toer kon je nog de tv toren op voor een uitzicht over de stad. Dit hebben we niet gedaan, want zo'n uitzicht is een stuk leuker als je het gewoon overdag kan zien (en foto's maken). Rond 11 uur waren we weer terug in het hotel. Een leuke dag. De 3e dag hadden we in de ochtend wederom een tour door Berlijn (nu wel met andere plekken). Ook hier mochten we weer op een aantal plaatsen even rondneuzen, o.a. bij het Olympisch Stadion.Leuk om allemaal te zien.

 Na deze tour hadden we weer vrije tijd en werden we gedropt in het winkelgebied van Berlijn, waar o.a. de DeKaWe was. Daar kan je wel een hele dag in vertoeven! Dat hebben niet gedaan, maar we zijn wel de hele delicatessen afdelingen langsgeweest. Leuk om te zien en erg lekker wat ze daar allemaal hebben. Daarna zijn we nog de 'gewone' winkelstraat in gegaan, waar o.a. een mooie Kerstwinkel zat en een Legowinkel, waar je a la Jamin (met snoepjes) je eigen lego bak kon vullen door te scheppen uit vele soorten lego. Grappig om te zien! Ook zijn we nog de Ged├Ąchtniskirche ingeweest. Rond 6 uur was het weer verzamelen voor de bus richting het hotel. Het diner was deze keer ietsje beter (gelukkig) maar nog steeds wat karig. De volgende dag weer vroeg op om weer richting het overstappunt te gaan. De reis verliep spoedig en we hadden zelfs nog een extra stop gemaakt omdat we anders te vroeg bij het overstappunt (en het diner) zouden zijn. Diner was in buffetvorm, ook wel weer eens lekker. Na het diner de bus weer in en rond 9 uur waren we weer in Vlaardingen. Een leuke reis ! De volgende keer dat ik naar Berlijn ga, dan pakken we de trein, zodat we daar wat meer vrije tijd hebben en wat meer gebouwen/monumenten/musea/winkel kunnen bekijken en niet alleen even snel van de buitenkant ;)Geen opmerkingen:

Een reactie posten